Nieuwjaarsdag in Nederland

1 januari is volgens de Gregoriaanse kalender de eerste dag van het jaar. Tradities in Nederland in deze tijd van het jaar zijn onder meer het eten van gefrituurde deegballen die bekend staan als oliebollen, vuurwerk kijken en duiken in de Noordzee, meren of kanalen.

Is nieuwjaarsdag een feestdag?
Nieuwjaarsdag is een feestdag. Het is een vrije dag voor de algemene bevolking en scholen en de meeste bedrijven zijn gesloten.

In 2022 valt het op een zaterdag en sommige bedrijven kunnen ervoor kiezen om de openingstijden op zaterdag te volgen.

Wat doen mensen?
In de periode tussen 26 en 31 december sturen veel mensen en bedrijven nieuwjaarskaarten om de ontvanger veel geluk en geluk te wensen in het nieuwe jaar. Op de avond van 31 december mogen mensen feesten houden of bijwonen om het einde van het afgelopen jaar te vieren en het nieuwe jaar in te luiden. In sommige dorpen en steden worden openbare feesten gehouden of worden openbare vreugdevuren aangestoken om kerstbomen te verbranden. Om middernacht kussen mensen elkaar en wensen elkaar “de beste wensen voor het nieuwe jaar” en kunnen ze een toast uitbrengen met champagne of mousserende wijn. Daarnaast hebben veel mensen en sommige organisaties vuurwerk afgestoken om het nieuwe jaar in te luiden.

Veel mensen brengen de rest van 1 januari rustig door, vaak in het gezelschap van familie of goede vrienden. Sommigen gaan wandelen of fietsen in de natuur en anderen organiseren een nieuwjaarsreceptie of maaltijd. In een aantal steden en dorpen worden nieuwjaarsduiken georganiseerd. Deelnemers duiken de Noordzee, meren of kanalen in en zwemmen een klein stukje. Deze evenementen worden op televisie uitgezonden en de deelnemers worden gezien als heldhaftig gezien het koud is in Nederland op 1 januari. In sommige gebieden worden gemeenschappelijke evenementen georganiseerd om het zwerfvuil op te ruimen dat het gevolg is van het vuurwerk dat om middernacht wordt afgestoken.

Veel werkgevers geven op of rond 1 januari wat extra geld aan hun werknemers en houden een nieuwjaarsreceptie in de eerste volle week van het jaar. Veel mensen ontvangen het geld met hun loon voor december. Wel gaan schoonmakers en krantenbezorgers in deze tijd van het jaar van deur tot deur om een ​​fooi te vragen voor hun diensten in het afgelopen jaar.

Openbaar leven
In Nederland is het openbare leven op 1 januari erg rustig. Postkantoren, banken en veel bedrijven zijn gesloten en er werken maar weinig mensen op deze dag. Het openbaar vervoer rijdt met beperkte dienstregelingen of rijdt helemaal niet. Op de wegen wordt weinig congestie verwacht.

Achtergrond
In Nederland gaat de traditie van het houden van feesten en het aansteken van speciale vuren in het donkerste deel van de winter vele duizenden jaren terug. Dit komt tot uiting in de feestelijke en luxe maaltijden die in deze tijd van het jaar worden geserveerd en het vuurwerk en vreugdevuren die worden aangestoken op de avond van 31 december en de vroege uurtjes van 1 januari.

Ook is er een lange traditie van het eten van voedingsmiddelen waar veel olie of vet in zit, zoals oliebollen en appelflappen. De traditie van het eten van voedsel dat veel vet bevat, gaat mogelijk terug tot de tijd van de voorchristelijke Germaanse godin Perchta (Bertha). Mensen geloofden dat Perchta in het donkerste deel van de winter met boze geesten door de lucht zou vliegen en zou proberen de magen open te snijden van iedereen die ze ontmoette. Haar mes zou echter van de mensen afglijden die vet voedsel hadden gegeten.

symbolen
Het meest voorkomende nieuwjaarsdagsymbool in Nederland is het vuurwerk dat traditioneel om middernacht wordt afgestoken tussen 31 december en 1 januari. In grote steden wordt vuurwerk één tot twee uur onafgebroken afgestoken. Dit resulteert in een smog die vele uren kan duren om te verwijderen en een laag rode papiersnippers en ander vuil op straat achterlaat.

Andere symbolen voor nieuwjaarsdag zijn de speciale soorten zoet deeg die worden gegeten. Deze omvatten: oliebollen (olieballen – een soort bolvormige donut) gemaakt met of zonder rozijnen en geserveerd met poedersuiker; appelflappen (kleine gefrituurde taarten gevuld met appel); duivenkater (een brood op smaak gebracht met boter en citroenschil); wafels; knijpertjes (platte koekjes gebakken in een wafelijzer); en spekdikken (een soort pannenkoekje met stukjes spek of gedroogde worst erin gebakken).

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *